Kaneel

Iedereen gebruikt wel eens kaneel maar wist je dat aan kaneel veel geneeskracht wordt toegeschreven?

Ceylonkaneel is het krachtigste en de lekkerste, ze heeft een fijne structuur en is broos. (Cinnamomum verum of Cinnamomum zeylanicum). Deze kaneel is bij een bio winkel te koop, niet bij de supermarkten, kijk wel of je ook daar de goede pakt!

Vier verschillende kwaliteiten van kaneel, van links naar rechts: cassia, goedkope kaneel, supermarktkwaliteit en rechts topkwaliteit uit Sri Lanka.

Verwarmend

Meestal eten we kaneel in de winter omdat het een verwarmende specerij is. Kaneel heeft de eigenschap doorbloeding in je lichaam te verbeteren. Het kan dus letterlijk je innerlijke kou verdrijven. Bijvoorbeeld in gerechten. Ook kun je een eetlepel aan je voetenbad toevoegen om je voeten te verwarmen. Tevens kun je van dit water kompressen maken tegen pijn en kou.

Redenen om kaneel regelmatig te gebruiken

  • Het heeft een ontstekingsremmende werking bijvoorbeeld bij gevoelige darmen, keelontsteking, verkoudheid en blaasinfectie,
  • Het helpt bij een slechte adem (gorgelen met water en een beetje kaneel),
  • Het activeert je spijsvertering en vetverbranding samen met  koudgeslingerde honing (dit betekent niet dat je dan niet matig moet blijven eten),
  • Het helpt om het dichtslibben van de hartvaten te voorkomen (samen met koudgeslingerde honing),
  • Het remt de groei van schimmels (samen met koudgeslingerde honing),
  • Helpt darmproblemen voorkomen: vooral winderigheid, diarree,
  • Het kan ingezet worden bij maagpijn,
  • Het remt bacteriegroei,
  • Helpt cholesterolgehalte in balans te brengen,
  • Door onderzoek blijkt dat kaneel de bloedsuikerspiegel bij diabetes type II kan verlagen. (Proefpersonen die een halve theelepel kaneel per dag innamen, merkten allemaal een daling op).

Kaneel thee

Van een kaneelstokje kun je een heerlijke thee maken door er kokend water op te gieten. Omdat er heel veel smaak aan een kaneelstokje zit hoeft hij niet na eenmalig gebruik weggegooid te worden. Spoel hem schoon en leg hem weg om te drogen.

Maak eens appelmoes met een kaneelstokje, ook erg lekker!

Let op, kaneelpoeder voeg je altijd toe aan het eind van je bereiding anders wordt het bitter. Een kaneelstokje mag je laten sudderen maar niet te lang (30 á 40 min) anders wordt het bitter!

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You cannot copy content of this page