Middenrif ademhaling of buik ademhaling; maakt niet uit hoe je het wilt noemen, helpt je om je zenuwen te kalmeren, stress tegen te gaan en angst te verminderen. Het brengt je in contact met jezelf en dat lukt in onze haastige wereld steeds minder goed. Ademhaling heeft dus invloed op je geestelijk en lichamelijk welzijn.
In het Westen denken we dat je er geen aandacht aan hoeft te geven, omdat het automatisch gaat. Als je om je heen kijkt, zie je dat veel mensen erg snel ademhalen en de adem hoog houden in hun borst. Hierdoor krijg je last van angst en stress. Ook kan je last krijgen van je organen, schouders en onderrug en dat allemaal omdat je in een stress adem reactie zit.
Door de oppervlakkige ademhaling, gebruik je te weinig van de capaciteit van je longen en wordt ook je middenrif stijf. Je hoort een ademritme te hebben van ongeveer 10 ademhalingen per minuut; de meeste zullen er ongeveer 18 hebben. Wanneer je stress hebt, wordt je ademritme nog hoger en kan het wel 30 x per minuut zijn. Hier zijn wel risico’s aan verbonden zoals een hoge bloeddruk, een verminderd immuunsysteem. Je kan er spierklachten van krijgen en je geest wordt erg onrustig.
Dus bewust, rustig en langzaam ademhalen heeft een positieve uitwerking op je bloeddruk, hartslag, bloedsomloop, spijsvertering en vele andere lichaamsfuncties. Bovendien is het wetenschappelijk bewezen ( in het tijdschrift ‘Harvard Health’ kan je het lezen), dat als we diep en langzaam ademen we ervoor zorgen dat zuurstof werkelijk bij onze lichaamscellen terechtkomt. Bovendien gaat het CO2-gehalte in ons bloed omlaag.
Het is ook aangetoond, dat middenrif ademhaling (buik ademhaling) het type ademhaling is dat ons het meest ten goede komt. Middenrif ademhaling wil zeggen dat je diep inademt door je neus en je longen helemaal vult, totdat het onderste gedeelte van je buik omhoog komt.
Nog even de voordelen van een middenrif ademhaling (buik ademhaling) op een rijtje:
- betere cellulaire stofwisseling in de cellen van je lichaam;
- beter om kunnen gaan met stress en angst;
- beter kunnen slapen;
- beter werkend spijsverteringssysteem;
- minder last van spierpijn, hoofdpijn en migraine;
- verbetering van je concentratie;
- betere lichaamshouding en minder vaak last van rugpijn; en
- meer in het hier en nu kunnen leven.
Buik- of middenrif ademhaling
Kijk ook naar Pranamaya Kosha