Onderrug klachten?
Niet lekker in je vel?
Wil je in balans zijn?
Volgens sommigen, is de psoas-spier de “spier van de ziel”, en door hem te ontspannen, kun je je opnieuw verbinden met jezelf, je lichaam en je in balans voelen. Hij is verbonden met je gevoelscentrum ofwel HARA (buikgevoel) of je 2de chakra.
Het PSOAS Syndroom
Als de Psoas is verkrampt of is verkort, kun je vele klachten ondervinden doordat er bekkenscheefstand optreedt. Dit heeft vele gevolgen. Hierdoor kun je klachten krijgen aan:
- de schouders
- de nek
- de onderrug
- de benen
- en je kunt een te holle rug krijgen
Ook kunnen de volgende klachten optreden als gevolg van een verkrampte PSOAS:
- hoofdpijn
- duizeligheid
- moeheid
- zeurende en vage klachten in de schoudergordel en armen
- zeurende en vage klachten in de rug, heupen, knieën en enkels
- circulatieproblemen in de liezen en bij je borst onder je sleutelbeen
- verkramping van je middenrif; dit geeft astmaklachten en beperkt je ademhaling
- slokdarm- en maagklachtenEen massage kan zeker veel verlichting geven.
De psoas-spier is een van de belangrijkste spieren in uw lichaam. Het ligt diep in het centrum van je bekken en verbindt je dijbeen met je onderrug.
Opgeslagen emoties
Hoewel dat misschien vreemd klinkt, is het enger hoe het mogelijk onze mentale toestand zou kunnen beïnvloeden als het te strak wordt.
Diegenen die spierpijn verlichting van de psoas zoeken, voelen zich niet alleen beweeglijker in hun heupen en onderrug, maar voelen zich ook minder angstig.
De psoas is ook gekoppeld aan het diafragma met bindweefsel, wat invloed heeft op onze angstreflex en ademhaling. Dit komt omdat de psoas direct gekoppeld is aan het reptielen-brein, het oudste deel van de hersenstam en het ruggenmerg.
De rol van de Psoas-spier
De essentiële rol van de Psoas-spier is rechtop te kunnen staan. Dit wordt mogelijk gemaakt door de curve in onze onderste rug, die het gewicht erboven draagt. De psoas-spier helpt bij het maken van deze curve, omdat de bevestiging aan de onderste lendenwervels deze wervels zowel naar voren als naar beneden trekt. De psoas-spier helpt ons ook om te lopen. Tijdens het lopen sturen de hersenen signalen naar de zenuwen die de psoas-spier aan het werk zet, zodat je been naar voren en naar achteren moet bewegen Dus elke keer dat je een stap vooruit zet, kun je dit aan je psoas-spier danken!
Een korte serie voor je psoas. Het losmaken van de spieren en nakijken of je bekken niet scheef staat is ook belangrijk.
3 gedachten aan “Psoas”