In India betekent dharma; Dat je je aan de normen, waarden, en regels houdt. Ook hoe je je sociaal hoort te gedragen. Dit woord heeft verschillende betekenissen gehad door de tijd heen en voor verschillende groepen, dit is waarom het lastig is om er een goede omschrijvingen van te geven.
Kijkje in de geschiedenis
In het hindoeïsme is dharma één van de 4 levensdoelen (purusharthas).
2. Artha; zekerheid, ook financiële zekerheid.
3. Kama; plezier hebben
4. Moksha; vrij zijn van de cyclus van geboorte en dood
De Bhagavad Gita
Dharma in de Bhagavad Gita wordt Het Lied van God genoemd. Koning Dhitarashtra vraagt zijn adviseur, Sanjaya, naar de strijd die op het punt staat plaats te vinden op het veld van dharma (de dharma-kshetra).
Arjuna is terughoudend om deel te nemen aan deze strijd. Hij voelt dat het een schending van zijn dharma of adharmic zal zijn. Sommige van zijn familieleden en zijn leraar staan aan de andere kant van de strijd. Heer Krishna adviseert hem dat het zijn dharma is, zijn plicht, als lid van de krijgers-kaste om te vechten.
Dus wat is Dharma dan?
Het was vroeger iets makkelijker om je pad te kiezen. Bijvoorbeeld door het volgen van de Bhagavad Gita. Nu is dat anders maar we kunnen nog steeds naar deze wijsheden kijken om te leren. Leven vanuit je Dharma. Te leven door in je kracht te staan en vanuit liefde en wijsheid te handelen. De yama’s en niyama’ kunnen je hier bij helpen. Deze helpen je om houvast te hebben aan de regels van sociale gedragingen, dus je normen en waarden.
Dharma uitvoeren;
- Wees vriendelijk
- Wees ruimhartig
- Doe aan filantropie
- Wees onbaatzuchtig
- Wees eerlijk
- Wees gelijkmoedig
- Doe anderen geen pijn in gedachten, woorden of daden
- Bescherm en zorg voor het milieu
- Karma yoga beoefenen.
In het dagelijkse leven moet je je ook houden aan je plichten en verantwoordelijkheden door middel van liefdevol en eervol te zijn. Je dharma is ook om liefdevol te handelen als kind, echtgenoot, partner, ouder, broer of zus, werkgever, werknemer, burger, wereldburger en alle andere functies die je hebt. Bijvoorbeeld als moeder moet je je kind verzorgen en beschermen en als werknemer moet je je werk doen die de organisatie en de missie ten goede komt.
Wordt lid bij Pilago
Wil je een workshop doen waar je leert stralen en groeien?
Kijk in de workshop agenda