Waarom Yin yoga zo goed is voor je?
Yin yoga is op dit moment erg populair. De houdingen zijn voor het versterken en versoepelen van bindweefsel en gewrichten. Ze maken dieperliggende spieren en het bekkengebied soepel. Het is vooral fijne lichaamsbeweging voor wie een zittend beroep heeft en erg stijf is geworden.
Je leert op een rustige manier je grenzen te verkennen en te verleggen. De houdingen leren je om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het rustige aspect van deze les dat de meeste deelnemers aanspreekt. Je hoeft niet intensief te bewegen, je neemt de tijd voor je lichaam zonder haast en/of tijdsdruk.
Spieren en bindweefsel
Waar je bij de meeste Yang sporten je spieren actief traint, gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je richt je dus op het bindweefsel en de gewrichten in het gebied waar je de rek voelt. Bindweefsel en gewrichten zijn in de Chinese geneeskunde yin, omdat ze niet elastisch en hard zijn. Spieren zijn in de Chinese geneeskunde yang, omdat ze elastisch en zacht zijn.
Je ziet bij atleten vaak blessures, niet vanwege gebrek aan spieren, maar door problemen met hun gewrichten en bindweefsel. Yin yoga is dé manier om dit te herstellen en te versterken.
Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden, hierdoor verkorten ze. Bij Yin yoga leer je die spieren juist los te laten. De houdingen worden daarom zittend of liggend uitgevoerd. Yin yoga kun je het beste ’s morgens beoefenen. De spieren zijn dan nog stijf, waardoor je sneller bij je bindweefsels en gewrichten komt.
Het grootste effect!
Het grootste effect bereik je wanneer je Yin yoga beoefent in combinatie met een yang yogavorm, zoals Vinyasa yoga of Ashtanga yoga. Ook kan Yin yoga goed in combinatie met pilates, hardlopen, zwemmen en fitness voor een mooi resultaat.